Wat is succes?

Wat is succes?
Ik wil dit volgende stuk van medium Janneke Leber delen.
Het is een gesprek tussen haar en mij over mijn beweegreden om kleiner te worden, in grootsheid, 🙂 en waar zij een stuk over heeft geschreven waarvan ik denk dat velen zich daarin herkennen.
WAT IS SUCCES?
Vaak koppelen we succes
aan hoeveelheid.
Hoe voller de zalen zitten
en hoe meer boeken je verkoopt,
des te succesvoller je bent.
Maar… klopt dat ook?

Ik had daar een gesprek over met M. Zij kwam bij me langs omdat ze mogelijk wil gaan huren in de Torenkamer, de praktijkruimte naast de mijne. M. is al jaren coach en yoga-docente. En niet onverdienstelijk. Ze is het type dat heel goed de schouders ergens onder kan zetten. Maar… of ze dat na al de jaren nog wil, dat is de vraag.
“Ik merk dat ik altijd gevleid ben als ik gevraagd word voor ‘iets groots’”, zei ze. “Maar ik merk ook dat mijn echte verlangen steeds meer uitgaat naar klein. Naar 1-op-1 werken, naar samen de diepte in…”

Alles wat ze zei, herkende ik. Ik ben ook een mens en mijn ego is ook blij als een kerk vol zit, of ik sta in een blad, of boeken worden verkocht. Maar… betekent dat dat het ook succesvoller is? Als ik mijn diepste weten erop loslaat, dan is het antwoord nee. Terwijl we in een maatschappij leven die het wel zo ziet!

Ik weet nog dat ik een keer met deze vraag in meditatie ben gegaan. Gewoon om te kijken of ik op kon pikken hoe Spirit reageerde op deze kwestie. En toen kwam er een antwoord dat hier op neerkwam: er zijn 2 soorten groot: groot-groot en klein-groot. Bij groot-groot is het overzichtelijk waarom het groot is: je ziet die hoeveelheid mensen voor je. Bij klein-groot gaat het meer over impact, over een beweging die dieper plaatsvindt en op langere termijn. En die zie pas na afloop van je aardse leven, als je de kans krijgt om van een afstand waar te nemen wat het effect is geweest van wie je was en van wat je deed. Dat kan klein en onzichtbaar hebben geleken. Onbeduidend misschien zelfs! Maar het werkelijke effect ervan wordt dan pas helder. Dan kun je zien welke lichtjes jij bij anderen aan mocht steken, wat dat teweeg heeft gebracht en hoe en waar dat ook weer geleid heeft tot het ontsteken van andere lichtjes.
Ik zag daarbij een beeld dat leek op een soort veld van warmgekleurde lampjes waarvan het ‘aan gaan’ zich langzaam maar zeer zeker verspreidde via diep en wezenlijk contact. Het was een ontroerend gezicht dat ik nooit zal vergeten. En het is een van de redenen dat ik nog altijd supergemotiveerd ben om 1-op-1-consulten te geven.

Ik deelde dit beeld met M.
En zij herkende het helemaal.
En zo stelden wij vast dat klein
vaak eigenlijk helemaal niet klein is,
maar groot op een hele andere manier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.