Cleaning before XMas Ritual

Cleaning before XMas Ritual
Toen mijn oudste dochter vorige week tegen mij zei:
Mam, is je huis al schoon voor kerst? Ik heb alles schoon!
Maakte mijn hart een sprongetje 🙂
Ik kreeg van huis uit mee dat je huis helemaal opgeruimd en schoon moet zijn voor kerst. Ramen lappen, overal een doek overheen, stof en vuil weg en rommel opgeruimd en weggegooid. Volgens mijn moeder en oma een Indisch gebruik en zo hoort het!
Uiteraard vond ik dat als jong meisje totale onzin, want er stond een kerstboom en andere prullaria en het was de hele kerst gezellig druk, dus dat intense schoonmaken kan je beter na de kerst doen, zoals een voorjaarsschoonmaak.
Maar naarmate ik ouder werd, een eigen huis, kinderen en een gezin kreeg, gebeurde het toch.
Mijn huis moet schoon voor kerst om de spirits van mijn voorouders te kunnen ontvangen.
Het voelt fijn om deze traditie en ritueel in ere te houden.
Mijn huis is inmiddels bijna klaar om mijn pappa, oma’s en opa’s en mijn kleine engeltjes te ontvangen.
En ik ben best een beetje trots op mijn dochter, dat zij vanuit eigen beweging de traditie weer een generatie doorzet 🤍


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.